BEKM matmenys. Kam jie naudojami?

Picture č2

CEFR (angl. Common European Framework of Reference for Languages) – Bendrieji Europos kalbų matmenys (BEKM) – šiuo metu naudojami visame pasaulyje, sudaro išsamų kalbos įgūdžių aprašą ir yra laikomi tarptautiniu standartu, apibūdinančiu atitinkamos užsienio kalbos kompetencijas, pagrindinius įgūdžius, t. y. gebėjimą suprasti tekstą iš klausos, kalbėti, suprasti skaitomą tekstą ir rašyti.

CEFR matmenys yra suskirstyti į šešis lygius A, B ir C raidėmis ir 1 arba 2 skaitmeniu, nuo žemiausio iki aukščiausio, kur skaičiais žymimas kalbos pažangumas arba vartotojų tipai. Tokiu būdu A1 ir A2 laikomi pagrindiniais lygiais (A1 ir A2 – pradedantis vartotojas), B1 ir B2 – pažengęs vartotojas (B1 – žemesnis vidutiniškai pažangus, B2 – aukštesnis vidutiniškai pažangus), ir C1 ir C2 – įgudęs vartotojas (C1 – žemesnis pažangus, C2 – labai pažangus). A1 ir A2 lygiai suteikiami pradedantiesiems, B1 ir B2 – savarankiškiems, C1 ir C2 – pažangiems vartotojams.

A1 LYGIS (PRADEDANTIS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, supranta ir geba vartoti išmoktas, šnekamosios kalbos frazes ir sakinius, kurti labai nesudėtingas kalbas ir taip patenkinti atitinkamus kasdienio gyvenimo poreikius.

Klausymas: vartotojas supranta girdimus žodžius ir pagrindinius sakinius apie save, savo šeimos narius ir tiesioginę aplinką, jo kalba yra lėta, tarimas raiškus.

Skaitymas: vartotojas supranta žinomus žodžius ir labai nesudėtingus sakinius.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas geba dalyvauti pokalbyje, jei pašnekovas kalba lėtai ir raiškiai bei gali pakartoti arba suformuluoti savo mintis taip, kad šios būtų suprantamos kitai šaliai.

A2 LYGIS (PRADEDANTIS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, supranta kalbą ir dažnai vartojamas frazes bei sakinius pagrindinėmis temomis. Geba bendrauti įprastose, nesudėtingose situacijose, kuriose pakanka tik tiesiogiai išreikšti savo nuomonę žinomomis ir besikartojančiomis temomis.

Klausymas: vartotojas supranta dažniausiai vartojamus žodžius ir sakinius jam svarbiomis temomis, t. y. susijusius su juo pačiu.

Skaitymas: vartotojas skaito labai trumpus ir nesudėtingus buitinius tekstus (skelbimus, reklamas, bukletus, valgiaraščius, eismo tvarkaraščius ir t. t.), kuriuose geba rasti atitinkamą, reikalingą informaciją.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas dalyvauja įprastame, standartiniame pokalbyje, kurio metu gali paprastai ir tiesiogiai keistis informacija jam žinomomis temomis, sugeba sėkmingai dalyvauti labai trumpuose draugų pokalbiuose, net jei supranta ne viską.

B1 LYGIS (PAŽENGĘS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, supranta pagrindinę, aiškiai išdėstytos, standartinės kalbos jam žinomomis temomis ir susijusios su įprasta darbo, mokslo, interesų ir kt. aplinka, mintį.

Klausymas: vartotojas supranta pagrindinę aiškiai suformuluotos ir standartinės kalbos jam žinomomis ir įprastomis kasdienio bei profesinio gyvenimo temomis, mintį.

Skaitymas: vartotojas supranta tekstus, kurie yra sudaryti vien iš dažniausiai kasdieniame bei profesiniame gyvenime vartojamų žodžių, taip pat sugeba suprasti asmeninėje korespondencijoje aprašomus jausmus bei norus.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas geba susitvarkyti daugumoje įprastų situacijų, kuriose gali atsidurti būdamas atitinkamos užsienio kalbos šalyje, ir geba įsitraukti į pokalbį jam žinomomis bendromis bei profesinėmis temomis.

Rašymas: vartotojas geba rašyti nesudėtingus tekstus jam žinomomis temomis arba temomis, kuriomis jis domisi, rašyti asmeninius laiškus, apibūdinti savo išgyvenimus bei įspūdžius.

B2 LYGIS (PAŽENGĘS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, supranta pagrindinę, sudėtingose tekstuose konkrečiomis ir abstrakcinėmis temomis išreikštą mintį, geba suprasti diskusijas specializuota kalba profesiniais klausimais.

Klausymas: vartotojas supranta ilgesnes kalbas ir paskaitas, spėja suvokti net sudėtingas mintis jam žinomomis temomis ir supranta daugumą televizijos žinių bei laidų einamomis temomis, taip pat supranta filmus, kuriuose vartojama standartinė kalbos versija.

Skaitymas: vartotojas skaito ir supranta straipsnius ir reportažus apie šiuolaikinio pasaulio gyvenimą, kuriuose išreikštos atitinkamos pozicijos ir požiūriai, supranta šiuolaikinę prozinę literatūrą.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas bendrauja taip sklandžiai, kad gali pakankamai laisvai kalbėti su gimtakalbiais vartotojais ir aktyviai dalyvauti diskusijose jam žinomomis temomis bei išreikšti savo nuomonę, ginti savo interesus. Vartotojas geba formuluoti aiškią, išplėstą kalbą skirtingomis temomis.

Rašymas: vartotojas geba rengti suprantamus, išsamius tekstus skirtingomis, su jo pomėgiais susijusiomis temomis, geba parašyti nedidelį darbą arba referatą, perteikdamas informaciją arba nagrinėdamas „už“ ir „prieš“ argumentus. Geba rašyti laiškus, pabrėždamas minėtų įvykių ir išgyvenimų reikšmę.

C1 LYGIS (ĮGUDĘS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, geba suprasti sudėtingesnius, didelės apimties tekstus skirtingomis temomis. Skaitydamas ir klausydamas jis geba suprasti ne tik pagrindinę mintį, bet ir užuominas, palėptas reikšmes ir teksto autoriaus nuostatą.

Klausymas: vartotojas supranta ilgesnes kalbas, net jei šios nėra aiškiai sukonstruotos ir jų loginį ryšį galima tik spėti.

Skaitymas: vartotojas supranta ilgus ir sudėtingus informacinius ir literatūrinius tekstus, pastebėdamas ir įvertindamas jų stiliaus skirtingumą, ir specializuotus straipsnius, taip pat ilgesnes technines instrukcijas, net tas, kurios nėra susijusios su jam artima sritimi ar interesais.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas geba kalbėti sklandžiai ir spontaniškai, ilgai neieškodamas tinkamų formuluočių ar sudėtingesnių gramatinių konstrukcijų.

Rašymas: vartotojas išreiškia savo mintis raštu suprantamai ir logiškai, tinkamai organizuoja tekstą, kuris plačiai atvaizduoja konkretų požiūrį, geba rašyti apie sudėtingas problemas tiek laiškų, tiek referato forma.

C2 LYGIS (ĮGUDĘS VARTOTOJAS)

Asmuo, kurio užsienio kalbos įgūdžiai atitinka šį lygį, nesunkiai supranta praktiškai viską, ką girdi ar skaito.

Klausymas: vartotojas be problemų supranta bet kokią išsakytą, gyvai ar žiniasklaidoje išgirstą kalbą, net gimtakalbiam užsienio kalbos vartotojui greitai kalbant.

Skaitymas: vartotojas lengvai supranta praktiškai visas rašytos kalbos formas, įskaitant abstrakčius ar kalbos atžvilgiu sudėtingus tekstus, pvz., vadovėlius, specializuotus straipsnius ir literatūros kūrinius.

Kalbėjimas ir bendravimas: vartotojas geba be jokių pastangų dalyvauti bet kuriame pokalbyje ar diskusijoje, teisingai vartoti platų bendrosios (ir šnekamosios) kalbos žodyną, taip pat idiomatines frazes ir sudėtingas gramatines struktūras.

Rašymas: vartotojas geba rengti sklandžius, suprantamus tekstus, vartodamas atitinkamu atveju tinkamus žodžius, stilių ir sudėtingas gramatines struktūras.

Kelerius metus organizuodami užsienio kalbų kursus internetu, sukūrėme įvairius kursus, kurie patenkina mūsų klientų poreikius. Kalbos kursai vyksta skirtingomis formomis. Vienu principu bus rengiami užsiėmimai įmonėms, kuriose vartojama specializuota kalba (pvz., rusų kalbos kursai pritaikyti logistikos sričiai arba anglų kalbos kursai finansų sektoriui) ir kitokiu principu asmenims, kurie nori gerinti savo įgūdžius ir konkretaus profesinio ar asmeninio tikslo neturi.

Mūsų mokykla sukurta tam, kad atlieptų būtent Jūsų poreikius, mūsų patirtis padeda priderinti kursus prie kiekvieno asmens galimybių.

Domina anglų kalbos kursai verslui? O gal dirbate su Vokietijos rinka ir praverstų vokiečių kalbos kursai? Pasinaudokite mūsų užsienio kursų organizavimo patirtimi bei plačiu kalbų pasirinkimu!