Į susitikimą su verslo partneriais iš Prancūzijos? Nepamaišytų ir vertėjas žodžiu

Antroji pagal dydį Europos ekonomika gausi galimybių. Norintys užmegzti gerus santykius su partneriais iš Prancūzijos turi puikiai suprasti šios šalies kultūrą ir etiketą, nes jie žymiai skiriasi nuo kitų šalių, pvz., JAV, tradicijų. Prancūzai laikosi nuostatos, kad plėtoti verslo santykius svarbiau negu pasirašyti sutartis. Tad kurdami partnerystę galvokite toli į ateitį.

Visų pirma – išmanydami prancūzų kalbą pasieksite daugiau.

Tradicinis įsitikinimas, kad prancūzai nelinkę vargintis ir laužyti liežuvį anglų ar kita užsienio kalba, išties turi pagrindo. Didelėse, tarptautinėse įmonėse padėtis geresnė, bet net ir tokiu atveju pravartu mokėti bent kelias paprastas prancūziškas frazes. Neišsiversite be bonjour ir enchanté (lt. malonu susipažinti). Pabrėžtinis savos kalbos vartojimas susijęs su stipriu tautiškumu. Prancūzai – tikri patriotai. Prancūzija – daugialypė šalis, kurioje pakanka vietos įvairiausioms kultūroms, bet užsieniečius prancūzai linkę vertinti santūriai. Jeigu nerimaujate dėl artėjančio susitikimo, geriausia išeitis – vertėjo žodžiu paslaugos.

Stilingieji intelektualai

Prancūzijos visuomenei būdingas stiprus hierarchijos pojūtis. Jis svarbus ir verslo santykiuose. Todėl pasirūpinkite, kad verslo partneriai iš Prancūzijos bendrautų su žmogumi, jūsų įmonėje užimančiu atitinkamas pareigas. Pagarba įmonės vadovams išreiškiama įvairiais gestais. Pvz., vadovui įėjus į patalpą, kiti asmenys atsistoja – ar bent jau atkreipia dėmesį į atvykusįjį.

Prancūzai daug dėmesio skiria išsilavinimui ir moralinėms nuostatoms. Diskusijose partneriai iš Prancūzijos gali užvesti kalbą apie pačius įvairiausius dalykus, susikurdami galimybę įvertinti jūsų intelektinius gebėjimus. Prancūzams vyrams būdingas džentelmeniškumas, jie linkę asistuoti moterims ir laikytis etikos standartų. Žinoma, svarbi ir elegantiška išvaizda bei bendra estetika. Pavyzdžiui, prancūzas visada įvertins aplinką – kur bebūtų, jos kokybė labai svarbi. Tad rinkdamiesi, kur pietauti ar vakarieniauti, atkreipkite dėmesį ne tik į maisto pasiūlą ir restorano vietą, bet ir į interjerą bei tvyrančią atmosferą.

Ilgai išliekantis pirmasis įspūdis

Prancūzai mėgsta bendrauti asmeniškai, tad su naujais žmonėmis susisiekite ne el. paštu, o telefonu. Į susitikimus atvykite laiku (nors prancūzai atleis ir nežymų vėlavimą), paspauskite partneriams rankas ir susitikimą pradėkite nuo neformalaus pokalbio. Prancūzai prie reikalo iš karto nepuola – iš dalies todėl, kad nori pažinti jus kaip asmenybę. Jeigu pasirodysite nenusiteikę aptarinėti klausimų, nors kiek susijusių su galima sutartimi, rizikuosite būti palaikyti arogantiškais.

Prancūzams svarbios smulkmenos, tad nenustebkite dėl papildomų klausimų lavinos. Ypač pravartu pasiruošti vaizdinį pristatymą, pvz., PowerPoint skaidres. Pasirūpinkite ir aprašais prancūzų kalba.

Prancūzų kūno kalba paprastai santūri, tačiau savo interesus jie gina aršiai. Jie netiki derybomis, kuriose laimi abi šalys. Prancūzai nelinkę rizikuoti – jie mieliau renkasi sutartis, paliekančias galimybę tam tikras nuostatas vėliau pakoreguoti ar pritaikyti prie naujos situacijos.

Derybų metu priimtina ir tinkama viską išsamiai užsirašinėti – tuomet galėsite būti ramūs dėl susitarimų logikos. Prancūzų susitikimuose kūrybos daugiau negu, tarkim, amerikiečių verslo pasaulyje. Gali pasirodyti, kad partneriai iš Prancūzijos jus nemandagiai pertraukinėja, tačiau būtent tokiu būdu jiems priimtina reikšti susidomėjimą. Stenkitės atidžiai įsiklausyti į jų pasiūlymus ir išlikite susitelkę ties svarbiausiais dalykais. Jeigu derybos jums reikšmingos, būtų naudinga sudaryti pasirašytiną dokumentą, pvz., memorandumą. Prancūzai į žodinius susitarimus žiūri laisviau, tad jeigu reikalas jums svarbus, patvirtinkite jį parašais.

„Skrivanek“ naudoja slapukus, kad pagerintų jūsų patirtį naudojantis šia svetaine. Galite blokuoti slapukų naudojimą, tačiau kai kurie iš jų yra būtini, kad tinklalapis veiktų tinkamai. Žemiau pasirinkite „Patvirtinti“, kad patvirtintumėte, jog perskaitėte ir priimate mūsų slapukų politiką. Daugiau informacijos

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close